Friday, February 19, 2010

Laskiainen 2010 / Shrove / Quinquagesima

Helmikuun 16. päivänä juhlistimme tavallisemman phnompenhiläisaterian ohella laskiaista suomalaiseen tapaan. Pääruoaksi söimme kulmakunnan vietnamilaiskuppilan tuoreita kevätkääryleitä, haisevaa mutta herkullista dippauskastiketta, linssiletut ja pussilisen tuoreyrttisalaattia. Niin, hernekeitto jäi tänä vuonna syömättä, mutta ehkäpä nuo linssiletut toimivat passelina korvikkeena? Mutta laskiaispullia oli saatava ja koska enemmistö-buddhalaisessa maassa ei laskiaista tunneta saatika vietetä, niin pullat oli tehtävä itse...

Instead of a more ordinary Phnom Penh dinner of fresh Vietnamese spring rolls, smelly-yummy dipping sauce, lentil pancakes, and a plastic bag-full of salad greens, we marked Shrove Sunday (Feb. 16) with a different kind of feast. Shrove, otherwise known as quinquagesima or "50 days before Easter" in Latin, is celebrated in Finland by lots of sledding (down snowy hills), pea soup with/without meat & mustard, and what-need-to-become-famous-worldwide "Laskiaispullat." Shrove or no shrove, one thing was the same - The Phnom Penh Post.

For more info on Shrove, see: http://en.wikipedia.org/wiki/Shrove_Tuesday

Siispä taustalla tavallinen PP-illanvietto salaattipusseineen ja Phnom Penh Post -sanomalehtineen ja edessä kaksi pellillistä supisuomalaisia pullia ja lisäksi terveellinen vuokaleipä.

So what we came up with, to accompany the PP Post and bag full of Vietnamese foliage, was not just those yummy Finnish buns but a loaf of healthy bread and...

Jotta terveellisyys/epäterveellisyys tekijät pysyvät tasapainossa, tein lisäksi vielä amerikkalaistyylisiä cupcakesejä (kuppikakkuja) runsailla väriaineilla höystettynä - nam!

...some less healthy American-style cupcakes! Lots of foodcoloring as you can tell... yummm!

Ulkosuomalaisena päivän kohokohta oli kuitenkin pullien valmistuminen! Nämä onnistuivat varsin loistavasti, vaikka leipuri itse niin kirjoittaa! Lopputulos oli yltiöpositiivinen, koska edelliset ja ensimmäiset Kambo-pullani olivat järkyttävä floppi. Niiden kovuusaste olisi riittänyt kambodzhalaisteiden päälystämiseen mainiosti... Sen sijaan nämä pullat jopa kohosivat! Tähän yleensä minulle niin tuskaisaan pettymysten prosessiin varmasti auttoi keittiömme +35C asteen lämpötila (oikeastaan, "kuumetila"?!). Järkky uunimme onnistui paistamaan pullat niitä (ja, tällä kertaa, kenenkään kätösiä) polttamatta ja jopa vuoassa paistetut pullat onnistuivat (kuten kuvassa yllä).

More importantly, the buns turned out delicious even if I do write so myself. The +35C temperature in our kitchen definitely helped with raising the dough, an event that usually causes me a lot of frustration and failure. Our disaster of an oven even managed to bake the buns without burning (any buns OR fingers, this time around!!) and the outcome was good even with the buns baked on a tray as above.

Tässä ne pulleroiset sitten ovat, tai oikeastaan olivat, sillä nopeasti ne parempiin, ulkosuomalaisiin, suihin katosivatkin.

Here are the "Laskiaispullat" or Shrove Buns, waiting for a Finnish feast to begin!

Hyvää laskiaista, näin jälkikäteen!

Happy belated Laskiainen!

Tässä pullien resepti:
Here is the recipe for these buns:


Taikina:

5 dl kevytmaitoa
1 pkt hiivaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
2 tl suolaa
1 muna
200 g voi- tai margariinisulaa
n. 15 dl vehnäjauhoja


Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja ripottele joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut maidon joukkoon. Sekoita hiivamaitoon sokeri, kardemumma, suola ja muna. Lisää joukkoon n. 11 dl jauhoja pienissä erissä käsin (tai alkuun puuhaarukalla) sekoittaen. Sekoita taikinaan sitten voisula ja tämän jälkeen loput jauhot.Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa n. 45 min

Jaa taikina kahteen osaan. Käsittele yksi puolikas kerrallaan. Vaivaa ensin ilmakuplat pois.

Leivo taikinasta pitkä tanko ja leikkaa yhtä suuriin paloihin. Pyöritä paloista pullia käsiesi välissä tai pöytää vasten pyörittäen.

Nosta pullat pellille leivinpaperin päälle. Anna pullien kohota liinalla peitettynä n. 10 minuuttia.

Voitele munalla ja ripottele pinnalle raesokeria.

Paista 200 asteessa 8-10 min.

Pinnalle:

raesokeria tai mantelilastuja
tomusokeria

Täyte:

2 dl kuohukermaa
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria

mantelimassaa tai mansikkahilloa


Resepti Kinuskikissan sivulta:

http://www.kinuskikissa.fi/?p=6138


Dough:

5 dl milk
2 ts yeast
2 dl sugar
1 tbls cardamom
2 ts salt
1 egg
200 g melted butter/margarine
c. 15 dl flour

Warm the milk up to lukewarm and mix with sugar, cardamom, salt, and egg. Add c. 11 dl flour in small portions and mix by hand (or spatula in the beginning). Add melted butter and the rest of the flour.

Divide the dough in two parts. Take one half and knead the air bubbles out. Work the dough into a long strip and cut into equal portions. Roll each bit into a bun using your hands or on the table.

Move the buns on a tray or rack lined with a baking sheet. Cover the tray with a clean kitchen towel and allow the buns to rise for about 10 minutes.

Brush with eggwash and sprinkle with sugar.

Bake at 200C for 8-10 minutes.

Topping:

sugar or almond flakes
powdered sugar

Filling:

2 dl whipped cream
1 ts powdered sugar
1 ts vanilla

marzipan or strawberry/raspberry jam


Recipe from Kinuskikissa's blog:

http://www.kinuskikissa.fi/?p=6138

No comments:

Post a Comment