Tuesday, August 3, 2010

Banh chao - resepti / recipe

Banh chao, eli kambodzhalaiset täytetyt letut




Ohje 10 letulle

Ainekset:

4 dl riisijauhoja
6 dl vettä
1/4 tl kurkumaa (tuoretta tai jauhettua)
1 kevätsipuli ohueksi viipaloituna

0.6 dl ja 2 rkl kasviöljyä
450 g porsaan sisäfilettä, viipaloituna n. 1 cm leveiksi suikaleiksi
3 rkl kalakastiketta
2 rkl sokeria
1 rkl Knor tai muun merkkistä kanaliemipulveria / puolikas kanaliemikuutio
450 g katkarapuja
1 pieni sipuli ohueksi viipaloituna
(10 herkkusientä, viipaloituna)
1 1/4 tl suolaa
1 1/4 tl mustapippuria
6 dl ituja

Valmistus:

Sekoita
kulhossa riisjauho ja 6 dl vettä. Lisää kurkuma ja kevätsipuli ja sekoita hyvin. Jätä huoneenlämpöön seisomaan (säilyy jääkaapissa pari päivää).

Lämmitä isossa paistinpannussa 1.5 tl öljyä kuumaksi. Lisää possunliha ja hetken paistamisen jälkeen loraus kalakastiketta ja ripaus sokeria. Lisää katkaravut, sipuli ja herkkusienet. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista kunnes sipuli alkaa ruskettua, n. 1 min. Siirrä täyte sivuun odottamaan.

Sekoita lettutaikinaa ja kauho pannun koon mukaan n. 0.7 dl taikinaa kuumaan paistinpannuun. Kääntele pannua, jotta taikina leviää tasaisesti. Pidä lämpötila kuumana, laita kansi päälle ja anna letun paistua niin että sen reunat ovat ruskettuneet ja irtoavat reunoista, n. 3-4 min. Lisää kourallinen ituja ja n. 2 rkl possutäytettä letulle ja käännä reunat täytteen yli nyytiksi.

Tarjoile dippikastikkeen kanssa. Voit syödä täytetyt letut sellaisenaan tai salaatinlehtiin ja yrtteihin käärittynä. Suosituimmat yrtit ovat minttu ja basilika.

*************************************

Makea valkosipulinen kalakastike

Ainekset:

2 valkosipulin kynttä
5 rkl ja 1 tl kalakastiketta
2 rkl puristettua limen mehua
1 rkl ja 2 ts sokeria
reilu 1 dl lämmintä vettä
(1/4 - 1/2 ts chiliä jauhettuna)

Valmistus
:

Hienonna valkosipuli. Sekoita pienessä kulhossa kaikki ainekset kunnes sokeri on sulanut joukkoon.


-

Recipe in English

Yield: Makes 10 pancakes

Ingredients:

1 3/4 cups of rice flour
1/4 tsp tumeric
6 dl water
1 scallion thinly sliced

1/4 cup plus 2 Tbs of veg. oil
1 pound of lean pork shoulder or loin, cut into 1/4 inch thick slices
3 tbls fish sauce
2 tbls sugar
1 tbls Knor or other chicken stock powder
1 pound of medium shrimp, peeled and deveined
1 small onion thinly sliced
10 medium mushroom, sliced (optional)
1 1/4 tsp. salt
1 1/4 tsp. freshly ground pepper
2 1/2 cups of mung bean sprouts

Method:

In a medium bowl, whisk the rice flour together with 2 cups of water. Add tumeric and scallion and mix well. Set batter aside. (Can be kept in frig. for up to three days.)

In a large nonstick skillet, heat 1 1/2 tsp of oil over high heat. Add 3 slices of pork, and after a moment some fish sauce and a touch of sugar. Add
shrimp, onion, and mushrooms. Seasoned with salt and pepper. Cook until onion starts to brown slightly, about 1 min. Put filling in a separate bowl to wait.

Stir the rice flour batter and ladle 1/3 cup of it into the pan. Tilt the pan to distribute the batter evenly. Keep the heat high, cover, and cook until the sides of the pancake turns deep brown and curled up, about 3-4 minutes. Scatter 1/4 cup of sprouts onto the pancake. Fold it in half and slide it onto a warm plate. Serve the pancakes with dipping sauce on the side. You can eat it wrapped in lettuce and herbs or plain. Suggested herbs are mint and basil.

*************************************

Sweet Garlic Fish Sauce

INGREDIENTS:

2 garlic cloves
5 tablespoons plus 1 teaspoon fish sauce
2 tablespoons lime juice
1 tablespoons plus 2 teaspoons sugar
1/2 cup warm water
1/4 - 1/2 teaspoon red chili paste, as desired

PREPARATION:

Finely mince the garlic. In a small bowl, combine all the ingredients until the sugar dissolves.

No comments:

Post a Comment