Tuesday, August 3, 2010

Khmer lettukestit / Cambodian Pancake Fest

Viikko sitten lauantaina koko perheellämme oli ilo osallistua kielikoulumme järjestämään kulttuuripäivään, eli lettukesteihin kambodzhalaisittain!

Last week Saturday our whole family had the joy of participating in a cultural day arranged by our language school. The theme of the party? Pancakes Cambodian style!


Cooking demonstration - how to make banh chao (pronounced "ban-chay")
Kokkausesitys - kuinka tehdä banh chao (lausutaan "bänj-chay")

Khmer-juhlalettujen valmistukseen kuuluu kolme eri vaihetta:
1) taikinan teko
2) kalakastikkeen sekoittaminen
3) lettutäytteen paistaminen

There are three phases to preparing Khmer crepes:
1) making the crepe mixture
2) mixing the fish sauce
3) frying the crepe filling

A-hai - all ready! Nyam nyam - let's eat!
Kaikki valmista, ei muuta kuin syömään! A-hai, njam njam!

Letut syödään näin:
1) ota salaatin lehti
2) lisää sen päälle kurkkuviipaleita ja yrtinlehtiä
3) revi salaatin päälle pala possun jauhelihalla täytettyä lettua
4) kääri salaatinlehti nyytiksi
5) dippaa kalakastikkeeseen ja
6) nauti!

Kuvassa näkyvään kulhoon on tarkoitus kauhoa oma annos kalakastiketta dippaamista varten. Vieressä näkyvä valkoinen "paketti" on keitettyä riisinuudelia, jota syödään paistettujen possusuikaleiden kanssa.

-

The way to eat these crepes:
1) take a salad leaf
2) add some sliced cucumber and herbs
3) tear off some of the crepes filled with minced pork and add on the salad leaf
4) fold the salad leaf into a bundle
5) dip in the fish sauce and
6) enjoy!

The bowl is for individual portions of fish sauce and the white "package" next to it is boiled rice noodles meant to be eaten with fried pork slices.



Valmiit annoskorit ja juomina soijamaito (Milo) ja lychee-mehu.
Crepe baskets all done. Drinks included soy milk (for Milo) and lychee juice.

Muita khmer-herkkuja: kebab-tyyppisiä lihatikkuja, friteerattuja kevätkääryleitä, paistettua possunlihaa ja kalakastike (tek trei eli "kalavesi") dippausta varten.

Other Khmer delicacies: kebab-like meat sticks, deep-fried spring rolls, fried pork, and fish sauce (tek trei or "fish water") for dipping.


Juhlat alkakoon! Tane ja Milo telmii kielikoulun kattoterassilla.
Let the party begin! Tane and Milo are having fun on the rooftop of our school.

No comments:

Post a Comment