Saturday, March 13, 2010

Pysytyään terveinä / Staying Healthy

Kambodzhalainen ruoka on todella chngyang, älkää siis käsittäkö asiaa väärin. Valikoima on runsas ja innostava oli sitten kyse paikallisesta katumurkinasta tai hienosta ranskalaisillallisesta alku- ja jälkiruokineen. Mutta, useasta syystä johtuen syömme paljon kotona, ja nykyään useammin kuin ennen.

Syyt:

- molemmat pidämme ruoanlaitosta

- paistettu riisi on tosi halpaa (dollarin tai kaksi) ja sitä löytyy joka kadunkulmasta, joten kotiruoka tuntuu yhtäkkiä paljon hohdokkaamalta kuin Suomessa. Outoa mutta totta!

- halvin paistettu riisi löytyy katukuppiloista, jotka ovat niin lähellä tietä että ne ovat vähän liiankin kirjaimellisesti katukuppiloita, sillä kadut täällä ovat aikalailla vilkkaita, pölysiä ja suoraan sanottuna saastuneita

- yleinen terveys: totuttelemme yhä paikalliseen bakteerikantaan, joten vatsamme ovat yhä aika herkkiä ei-niin-hyvin-valmistetulle katuruoalle

- tarkemmat terveyshuomiot:

+ yritämme olla tarkkoja sen kanssa, mistä ostamme ruoamme, esim. kasvikset ostamme mieluiten Veggies'stä, sillä he ilmoittavat olevansa luomukasviskauppa. Sen jälkeen kun luimme tämän artikkelin, Death in Small Doses (suom. Kuolema pieninä annoksina), jonka otsikko saatika sisältö kuulostaa jo hyvin pelottavalta, olemme olleet entistä enemmän huolissamme, mitä oikein suuhun pistämme. Artikkelin seurauksena olemme mm. päättäneet olla syömättä paikallisia joki- ja järvikaloja...

+ varmuuden, ja oikeastaan mainitsemani artikkelin pakottavan syyn (torjunta-aineiden laaja käyttö), takia desinfioimme kotona kaikki hedelmät ja vihannekset

+ poikamme maitoproteiiniallergia: kun kokkaamme kotona tiedämme tasan tarkkaan mitä ruokaan menee ja mitä siihen ei tosiaankaan saa mennä

Joten, huvin vuoksi, ruokaa Leppästen tapaan! ;)

-

Cambodian food is really chngyang, don't get me wrong. And the food available here is both plentiful as well as exciting, whether it be local grub just off the street or a 5-course French dinner. But, for a number of reasons we do eat at home a lot, and more now than a while back.

The reasons:

- we both like cooking

- fried rice is really cheap (a dollar or two) and it can be found anywhere so cooking at home feels suddenly a bit more special than back in Finland

- the cheapest fried rice is sold in tiny family-run "restaurants" but practically sold on the street and streets here are pretty busy and dusty and, frankly, polluted

- general health: we're still getting used to the local bacteria so we're still quite sensitive to not-so-well-cooked street grub

- specific health issues:

+ we try to be careful with where we buy our fresh food from, e.g. veggies we prefer to buy from Veggies as they say they sell organic produce. After reading this article called Death in Small Doses (even the title sounds so scary, not to mention the content...) we've been all the more worried about the vegetables we're consuming and we've decided to cut back on eating local river and lake fish...

+ at home we disinfect all veggies and fruits just to be on very safe side

+ our son's milk allergy: when we cook at home we know exactly what goes in and what certainly won't go in

So, just for fun, here's some home cooking Leppänen style!


Buns
Sämpylöitä

Lamb with roasted potatoes and veggies
Lammasta uunnissa paahdettujen kasvisten kera

Same for the lil' one of course!
Samaa herkkua tietysti pikkuisellekin!


For dessert...
Avocado chocolate mousse... very odd combo but really good, actually!

Recipe: blend melted (non-dairy) dark chocolate, tofu, avocado, and just a bit of (non-dairy) milk until smooth. Add a bit of (vanilla) sugar if needed and enjoy!

I found this vegan recipe here so I guess we've become vegan meat eaters?! ;)

-

Jälkiruoaksi...
Avocado suklaamousse... hyvin erikoinen yhdistelmä, mutta oikeastaan tosi hyvää!

Resepti: sekoita tehosekoittimessa sulatettua (maidotonta) suklaata, tofua, avocadoa ja ihan pikkaisen (maidotonta) maitoa. Sekoita tasaiseksi, lisää tarvittaessa vähän (vanilja-) sokeria ja nauti!
Löysin tämän vegaanireseptin täältä, joten meistä on kai tullut vegaaneja lihansyöjiä?! ;)

With coffee... some cupcakes!

This recipe is based on the one here, but mine is a busy-mom version, ie. I just plunked all the ingredients together and that was it. But it was still yummy, the texture was good (kept it all in one piece), and it was visually appealing (if we go ahead and sound posh and silly).

Three versions:
Chocolate cookie cupcake
Nutella cupcake, later with coffee, chocolate, & coconut flavored frosting
Peanut butter cupcake with orange flavored frosting

-

Kahvin kanssa muffareita :)
Taikina perustuu kiireisen äidin versioon tästä reseptistä, eli iskin kaikki ainekset vain yhteen ja sillä selvä. Silti tosi hyvää ja hyvä rakenne (pysyi kasassa) ja miellyttävä visuaalinen ilme (jos nyt hienostellen ilmaistaan).

Kolme versiota:
Suklaakeksi muffari
Nutellamuffari, myöhemmin kahvin-, suklaan- ja kookoksenmakuisella kuorrutuksella
Pähkinävoimuffari appelsiininmakuisella kuorrutuksella

And coffee in this version now,
Macedonian coffee a la Marjaana!

I don't think she'll mind if I reveal her recipe so here goes.
Mix 1 tsp instant coffee, 3 tsp sugar, and just a bit of water until frothy.
Add (non-dairy) milk, add ice.
Enjoy on a day when the sun feels merciless.

-

Ja tätä kahvia nykyään,
makedonialaista Marjaanan tyyliin!

Tuskinpa Marjaanaa haittaa jos paljastan hänen reseptinsä, joten tässä se on.
Sekoita vaahdoksi asti 1 tl pikakahvia, 3 tl sokeria ja ihan pikkaisen vettä.
Lisää (maidotonta) maitoa, lisää jäitä.
Nauti päivänä, jolloin aurinko tuntuu armottomalta.

1 comment:

  1. Selailin vain tuota artikkelia "Death in Small Doses" ja oli kyllä aika kauheaa luettavaa. Täytyy kysyä teiltä sitten kaikki mahdolliset vinkit kun joskus pääsemme sinne myös. :)
    Kävimme tutustumassa Siem Reapin lähellä erääseen Fidan che-kylään, siellä oli mies joka oli oivaltanut luomuviljelyn idean. En ollut ikinä nähnyt niin lihavia kanoja kuin sillä! Oli kyllä tosi uskomaton kokemus kun näki miten mahtavasti maa tuottaa luomuna.

    -Sara

    ReplyDelete